Çiftçiler için büyük yenilik! ‘Efendi’ mobil uygulaması hayata geçti
Gidea Medya Teknoloji Sanayi Ticaret A.Ş tarafından yürütülen “Efendi Çiftçinin Dijital Özgürlüğü” isimli mobil uygulaması çiftçiler için hayata geçti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Gidea Medya Teknoloji Sanayi Ticaret A.Ş tarafından yürütülen “Efendi Çiftçinin Dijital Özgürlüğü” isimli mobil uygulaması çiftçiler için hayata geçen yürütülen bir sosyal inovasyon projesidir. Efendi Mobil Uygulaması, Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözünden esinlenerek hayata geçti. Çiftçilerin daha düşük maliyetle girdi temin etmelerini, daha yüksek fiyatlarla ürün satmalarını ve teknolojiyi tarımsal faaliyetlerine entegre ederek daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmalarını sağlayarak kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor.
KALİTELİ VE VERİMLİ ÜRETİM
Efendi Tarımsal İnovasyon Projesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Gidea Medya Teknoloji Sanayi Ticaret A.Ş tarafından yürütülen bir sosyal inovasyon projesidir. Gidea Medya Teknoloji A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı ve şirketin yüzde 100 ortaklık payıyla kurucu ortağı Dr. Öğr. Üyesi Ergün Metin, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Ayrıca Efendi Mobil Uygulaması ile Tarım Habercisi ve Manisa Tarım Haber isimli iki adet tarım haber sitesinin de sahibidir. Proje, çiftçilerin daha düşük maliyetle girdi temin etmelerini, daha yüksek fiyatlarla ürün satmalarını ve teknolojiyi tarımsal faaliyetlerine entegre ederek daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmalarını sağlayarak kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlayan bir sosyal inovasyon projesidir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Ergün Metin, “Proje temelde bir web sitesi, bir mobil program ile tanıtım ve reklam üzerine kurgulandı. Projenin gelir kaynağı reklamlar ve kurumsal kullanıcıların satın aldıkları kontörlerden oluşacak. Çiftçi teklif talep ettiğinde, çiftçiye teklif vermek isteyen kurumsal kullanıcı çiftçiden gelen bildirimi tıkladığında bir kontör hesabından düşecek. Ancak bir çiftçinin teklifine birden fazla kurumsal kullanıcı yanıt verebileceği için aynı anda çok sayıda kontör kazancı oluşabilecek (Armut modeli)” dedi.
Kullanıcılar: Bireysel kullanıcılar (çiftçiler) ve Kurumsal kullanıcılar (çiftçiye mal satan, mal alan veya hizmet sunan firmalar). Modüller: Meteoroloji (çiftçiler bulundukları konumun hava durumuna ulaşabilecek). Hizmet Talep (çiftçiler dronela ilaçlama, sigorta, gübre, zirai ilaç, makine, işçi, nakliye, soğuk hava deposu, damla sulama, veteriner, vb. her türlü hizmete kolaylıkla erişebilecek). İş İlanları (çiftçiler uygulamadan iş ilanı veya işçi ilanı girebilecek). Çiftçi İşletme Defteri (çiftçiler isterlerse genel olarak isterlerse tarla bazında, tüm gelir ve giderlerini takip edilebilecek). Pazar Yeri (çiftçiler ellerindeki ürünleri pazaryerine koyarak satabilecek).
Çiftçi Forum (Çiftçiler kendi aralarından üretim faaliyetleriyle ilgili istişarelerde bulunabilecek) Tarım Takvimi (Çiftçiler, tarım bakanlığının tarım takvimi ve Tariş’in tarım takviminin entegre edildiği bir arayüzle bulunulan ay, hafta veya günde yapılması gereken tarımsal faaliyetler ile ilgili bilgi alabilecek). Akademi (çiftçiler tarımsal üretim, TARSİM ve sosyal güvenliğe ilişkin eğitim alabilecek) Haberler – Duyurular (çiftçiler hibe, teşvik, destekleme ödemeleri vb. haberlere ulaşabilecekler). Hal Fiyatları (çiftçiler tarımsal ürünlerin ortalama hal fiyatlarını görebilecek). 3. Gelecekte yapılması planlanan geliştirmeler:
E-Ticaret (Çiftçiler, alışveriş yap butonuna tıklayarak diledikleri ürüne erişebilecek). Uzmana Sor (çiftçiler tarımsal üretimle alakalı soruları için ücretsiz tarım danışmanlığı alabilecek). Aidat Ödeme (çiftçiler ziraat odası aidatlarını uygulama üzerinden ödeyebilecek). Efendi Kart (çiftçiler, Efendi Kartı kullanarak anlaşmalı işyerlerinden indirimli alışveriş yapabilecek). Dış Kaynak Hizmetleri (uydudan parsel görüntüleme, otomatik sulama sistemi yönetme vb.)
CÜNEYT HASÇELİK
Kaynak: Manisa Manşet Gazetesi