Çiftçilerden sütte üretim ve fiyat istikrarı için öneriler!
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hayvancılık sektöründe sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi ve fiyat istikrarı için 5 maddelik bir öneri iletti.
Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sektörde sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi için 5 maddelik bir öneri listesi paylaştı.
Mutlu Doğru, yazılı açıklamasında, "Yaz mevsimi, çiğ süt üretiminin düştüğü, süt ve süt ürünleri tüketiminin ise arttığı aylar olmasına rağmen süt işleyen sanayicilerle görüşmemizde; süt ve süt ürünleri talebinde büyük düşüşler yaşandığı, teleme veya süt tozu olarak aldıkları sütün bir bölümünü stoklamak mecburiyetinde kaldıklarını ve süt alım miktarlarını düşürdüklerini söylemektedir" ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu durumun çiğ süt üreten üreticiye negatif yansıdığını altını çizen Doğru, "Çiğ süt alım fiyatları ve kalite primleri geriye giderken, ödeme vadeleri uzamaya başladı. Kısacası süt ve süt ürünleri piyasalarındaki talep sıkışıklığı üreticiye de olumsuz yansımaktadır" dedi.
Süt sanayicileri ile yapmış oldukları görüşmelerden çıkan sonucu da değerlendiren Doğru, şu noktaya dikkat çekti: "Sonbahardan itibaren çiğ süt üretimi mevsimsel olarak artmaya başladığında bu problemin daha da derinleşeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle hayvancılık sektöründe sürdürülebilir bir çiğ süt üretimi için aşağıdaki tedbir önerilerimizi ilgili bakanlıklarımızın görüş ve takdirlerine sunarız."
Adana Çiftçiler Briliği Başkanı Mutlu Dorğu, beş maddeden oluşan söz konusu önerileri şöyle sıraladı: "Çiğ süt üretiminde yeterince arz olmasına rağmen talep eksikliği yaşanmasından dolayı gebe düve ithalatı geçici bir süre durdurulmalıdır. Süt ve süt ürünleri ihracatına süt karşılığı kadar ihracat desteği uygulanmalıdır. Eylül ayında başlayacak tüm okullarda uygulanmak üzere Okul Sütü Projesi yeniden hayata geçirilmeli ve ihale hazırlıkları yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri sektörünün KDV alacaklarına öncelik tanınmalıdır. Süt sanayicisine aylık sözleşmeli çiğ süt alım miktarı tutarı kadar 1 yıl vadeli, düşük faizli hazine destekli kredi imkanı tanınmalıdır."
Kaynak: Bloomberght