Buğday gübrelemede dikkat edilmesi gerekenler!
Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, üreticileri buğday gübreleme ile ilgili bilgi verdi.
Tarım Danışmanı Emre Yeşil, ilkbaharın gelmesi ve doğanın tekrar canlanmasıyla birlikte üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendiriyor.
Bu kapsamda Yeşil, Ürgüp Ziraat Odasının sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda çiftçilere buğday gübreleme hakkında bilgi verdi.
Tarım Danışmanı Yeşil, toprak altı gübreleme ve üst gübreleme şeklinde iki çeşit gübreleme olduğundan bahsederek, şu şekilde bilgi verdi:
Toprak altı gübrelemesi, tohum ekiminden önce yapılan son toprak işlemesi ile birlikte verilebileceği gibi kombine mibzerle yapılan ekim de tohum ekimi ile birlikte verilebilir. Gübre derinliği tohumun düştüğü yerin 5-6 santim sağına veya soluna ve 6-8 santim aşağısı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Üst gübreleme ise, kardeşlenme başlangıcından sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Yağışı az olan yörelerde sulama yapılmaksızın yapılan yetiştiricilikle üst gübresi bir defada, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan yörelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Yağış veya sulama durumuna göre verilecek üst gübre miktarı değişmektedir.
Üst gübrelemeyi bir defada veren üreticiler kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinciyi ise sapa kalkma döneminde vermelidirler. Yağışı çok az olan yörelerde üst gübrelemede verilecek azotlu gübre miktarı, tohum ekim döneminde verilen toprak altı gübresi ile de birlikte verilebilir. Buğdayda üst gübreleme zamanı kritik gelişme dönemlerinden önce verilmelidir.”
“GEREĞİNDEN FAZLA AZOTLU GÜBRE KULLANIMI BİTKİNİN YATMASINA NEDEN OLUR”
Yağışı yeterli olan yörelerde bazı yıllar ilkbahar başlangıç yağışlarının az olabildiğini ve bu durumda ikinci üst gübre miktarı azaltılması gerektiğini söyleyen Yeşil, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: “Azaltılmaması durumunda fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve topraktaki su miktarı kısa sürede tükenir ve buğdayda yanma dediğimiz olay meydana gelir. Yağışı yeterli olan yörelerde dekardan fazla ürün alınması düşüncesi ile gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin yatmasına neden olur ve pas gibi hastalık etmenlerinin zarar derecesini arttırabilir.”