Tarım Habercisi

Buğday ithalat yasağı kota sistemiyle kaldırılıyor!

Buğday ithalatına 15 Ekim'e kadar getirilen yasak kota sistemiyle kısmen kaldırıldığı açıklandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alım fiyatlarını açıkladığı dönemde buğday ithalatına getirdiği yasağın süresi 15 Ekim'de doluyor.

Belirtilen tarihe sayılı günler kala buğday ithalatına yönelik yasağın kısmen kaldırılması için düğmeye basıldı.

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye, dört aylık alım yasağı bu ay sona erdiğinde bazı buğday ithalatlarını sınırlamaya devam etmeyi planlarken, kota sistemiyle ithalat kısmen açılacak.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun değirmencilere gönderdiği mektuba göre, 15 Ekim'den sonra piyasa kota sistemiyle sadece kısmen açılacak. Federasyonun söz konusu talimatı kamu yetkililerinden aldığı aktarılıyor.

Genellikle dünyanın en büyük buğday alıcılarından biri olan Türkiye, yerel üreticilerin hasat sırasında fiyatlardaki düşüşten etkilenmemesi için Haziran ayında geçici bir yasak uygulamıştı.

Tüccarlara göre mektupta özetlenen önlemler, değirmencilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'nden satın aldıkları her 85 ton için sadece 15 ton buğday ithal etmelerine izin verileceği anlamına geliyor.

Tüccarlar önlemlerin belgede belirtildiği şekilde uygulanmasını beklerken, belgenin bağlayıcılığı bulunmuyor ve resmi bir duyuru yapılmadan önce bazı değişiklikler olabilir. Federasyon, yeni önlemlerin ne kadar süreceğini belirtmeyen mektup hakkında yorum yapmayı reddetti. Bloomberg'in ulaştığı Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı konu üzerinde çalıştıklarını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Yeni sistemin Türkiye'nin stoklarını azaltmasına yardımcı olması bekleniyor. Uluslararası Hububat Konseyi'nin verilerine göre, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinin ardından yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşan stoklar halen yüksek.

Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük buğday tedarikçilerinden ikisi ve savaşın ticaret üzerindeki etkisine ilişkin endişeler ilave alımları teşvik etti. Türkiye, yerel buğdayın yanı sıra genellikle yurtdışından gelen tahıla dayanan büyük bir makarna ve un yapım endüstrisine sahip.

Türk değirmenci Ulusoy Un'un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, geçen ay Bakü'de düzenlenen IAOM konferansı sırasında yaptığı açıklamada, “Savaş başladığında stok yapmaya başladık ve yüksek miktarlarda ithalat yaptık” ifadelerini kullandı.

Yine de un ve makarnalarının önemli bir kısmını ihraç eden değirmenciler, kendilerini diğer ülkelere karşı daha az rekabetçi hale getirdiği için yasağın kaldırılması için bakanlık yetkilileri ile temas halindeydi. Ulusoy Un verilerine göre Türkiye'nin un ihracatı Ağustos ayında geçen yıla kıyasla %41, Haziran ve Temmuz aylarında ise %30'dan fazla düşüş gösterdi. 

Dr. Ergün Metin
Dr. Ergün Metin editor@tarimhabercisi.com
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar