Brezilya'dan gelen haberler şeker fiyatlarını artırıyor!
2008'den bu yana en sert haftalık artışlara sahne olan şeker piyasasındaki hareket uzmanlara göre gıda fiyatları için yeni bir tehdit oluşturabilir.
FAO'nun gıda fiyat endeksine baktığımızda şeker, Ağustos ayında yüzde 4.7 gerileyerek Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ve bu düşüşte Hindistan ve Tayland'da yaklaşan şeker kamışı hasadı için üretim görünümünün iyileşmesinin yanı sıra, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüş de etkili olmuştu.
Ancak Ağustos sonunda Brezilya'dan gelen haberler şeker fiyatlarında rüzgarı tersine çevirdi.
Brezilya'nın önemli ekim alanlarında çıkan yangınların şeker kamışı tarlaları üzerindeki etkisine ilişkin kaygıların artması Ağustos ayı sonundan itibaren şeker fiyatlarında keskin yükselişlere yol açtı.
Bir taraftan yangınlar şeker kamışına zarar verirken, diğer yandan geçtiğimiz Ekim ayından bu yana yaşanan uzun kuraklık dönemi Brezilya'da ürün verimlerini düşürdü.
Geçen ay çıkan yangınların 450 bin hektar kadar şeker kamışı alanını olumsuz etkilediği dile getiriliyor. Mevcut görünümle birlikte vadeli ham şeker kontratları 2008’den bu yana son 16 yılın en sert yukarı yönlü hareketlerine sahne oluyor.
En aktif ham şeker future'u New York'ta yüzde 3,8'e kadar yükseldi. Şu anda bu hafta neredeyse yüzde 16'lık bir kazanç elde etme yolunda ilerliyor ki bu da Ağustos 2008'den bu yana en büyük haftalık artış olacak.
ADM Investor Services kıdemli küresel piyasa analisti Mark Bowman, “Brezilya'nın Orta-Güney üretiminin azalan görünümü en önemli temel faktör oldu. Kuru koşullar ve üretimde düşüş olasılığı bir süredir biliniyordu ancak son raporlar endişeleri hızlandırdı" ifadelerini kullanıyor.
Brezilya’da artan yangınların ve ülkedeki kavurucu sıcak hava dalgasının mahsule verdiği zararın boyutu ciddi şekilde fiyatlanırken piyasa fiyatlamalarındaki değişimlerin marketlere de yansıması kaçınılmaz gözüküyor.
Şekerdeki sıçrama, kahve ve kakao gibi diğer emtia ürünlerinin fiyatlarındaki artışla aynı zamana denk geliyor olması da özellikle içecek ve tatlı sektöründe maliyet ve fiyatlamaları daha da sıkıntılı hale getirecek gibi gözüküyor.
Kaynak: Bloomberght